00 0
image
Oceń

Ananasowy miód pitny à la sangria

Spróbuj miodu pitnego w aromatycznej wariacji na temat tradycyjnej hiszpańskiej sangrii. Ten orzeźwiający drink to połączenie napoju z mniszka lekarskiego i kurkumy z ananasem, miodem pitnym oraz imbirem.

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania
15 min Czas przygotowania
  • Przygotuj napój z mniszka lekarskiego. Umieść liście mniszka, wodę, miód i kurkumę w pojemniku blendera, zamknij, ustaw dużą prędkość i zmiksuj na puree. Całość przelej do miski i odstaw na bok. Umyj pojemnik i pokrywkę blendera.

  • Przygotuj miód pitny à la sangria. Do pojemnika blendera wlej miód pitny, sok ananasowy, dodaj imbir, świeżego ananasa, zamknij, ustaw dużą prędkość i zmiksuj na puree.

  • W 4 wysokich szklankach umieść po 2 łyżki napoju z mniszka lekarskiego, dopełnij kostkami lodu i powoli wlej przygotowaną „sangrię”. Gotowe!

Porady Gotowanie

Wskazówka: miód pitny to znany już w czasach starożytnych napój alkoholowy powstały w wyniku fermentacji miodu. Dostępny w większości sklepów z alkoholami, może różnić się zawartością cukru. W tym przepisie najlepiej sprawdzi się miód pitny półsłodki. Można go również zastąpić słodkim winem, np. rieslingiem lub moscato. 

Oceny i komentarze: 0