Prawdziwe piękno przypraw Kamisa tkwi w tym, że możesz je kupić w miejscowym supermarkecie i zaledwie kilka godzin później delektować się smakiem, któremu możesz zaufać. Jednak podróż na półki sklepowe jest długa i usiana surowymi kontrolami jakości. Poniżej nieco bardziej szczegółowo opisujemy drogę, którą przebywają przyprawy, zanim trafią na talerze.
Kamis jest ekspertem w zakresie przypraw od 1991 roku. Co więcej, od 2011 roku korzystamy także z bogatego doświadczenia naszej spółki-matki, firmy McCormick, światowego lidera na rynku przypraw, który od początku XIX wieku sprowadza najlepsze przyprawy i zioła z 40 subtropikalnych i tropikalnych krajów rozwijających się. Nasze dążenie do najwyższej jakości znajduje odzwierciedlenie w całej naszej firmie. Wszystko zaczyna się już u źródła, kiedy uczymy rolników i hodowców, jak dbać o zioła, by były jak najtrwalsze. Pokazujemy im także procesy, dzięki którym ich produkty będzie charakteryzować najwyższa jakość.
Naszych przypraw nie kupujemy zresztą od dowolnego dostawcy. W ciągu tych wszystkich lat działalności nawiązaliśmy bliską współpracę wyłącznie z najlepszymi dostawcami z całego świata. Dzięki temu udało nam się znaczne zbliżyć do źródła naszych produktów i w ten sposób wpływać na cały proces - z miejsca uprawy na patelnię.
Dział McCormick ds. globalnego pozyskiwania składników (McCormick Global Ingredients Limited) pozyskuje przyprawy i zioła z ponad czterdziestu krajów na świecie. Proces pozyskiwania składników zorganizowany jest zgodnie z ponad stuletnim doświadczeniem, jakie mamy w zaopatrywaniu branży przyprawowej. Zdobytą wiedzę specjalistyczną wykorzystujemy na co dzień, by wybierać najwyższej jakości przyprawy i zioła na świecie. Dzięki pracownikom tego zespołu udało nam się zawrzeć długoletnie strategiczne umowy z wieloma dostawcami oraz wybranymi społecznościami rolników.
Dysponujemy rozległą wiedzą na temat lokalnych warunków rolniczych i rynkowych wszystkich regionów, w których prowadzimy działalność. W ramach naszej strategii zapobiegawczej wciąż rozszerzamy naszą obecność w krajach pochodzenia składników, aby uzyskać jak najwyższe standardy jakości naszych produktów. Np. w Indiach współtworzymy spółki joint-venture zajmujące się produkcją czerwonej papryki, a w Indonezji – cynamonu, dzięki czemu możemy odpowiednio zarządzać łańcuchem dostaw składników od samego źródła.
Udało nam się wypracować kluczowe partnerstwa strategiczne również w innych krajach będących najważniejszymi producentami przypraw. Dzięki temu mamy lepszą sieć dostawców, którzy pomagają nam budować silne więzi ze społecznościami rolników i pomagają im na bieżąco doskonalić jakość i wydajność zbiorów.
McCormick prowadzi aktywne działania, aby rozwinąć i utrzymać silną i rzetelną bazę dostawców. Dzięki temu mamy lepszy wgląd w pochodzenie naszych składników. Ścisłe stosunki z lokalnymi dostawcami zapewniają nam więcej możliwości doskonalenia jakości produktów na poziomie gospodarstw, co uzyskujemy np. poprzez działania edukacyjne mające na celu uświadomienie rolnikom, że proces szybkiego suszenia pozwala uniknąć ryzyka wystąpienia pleśni, a odpowiednie przechowywanie składników w suchych i bezpiecznych miejscach zapobiega ewentualnym zagrożeniom w przyszłości. Tego rodzaju edukacja oraz zarządzanie przez McCormick należytą jakością składników począwszy od kraju ich pochodzenia, a skończywszy na końcowym produkcie, pozwala rolnikom uzyskiwać lepsze i pewniejsze zbiory, co z kolei przyczynia się do rosnącego popytu na ich produkty oraz przynosi im większe dochody.