Kurkuma, przyprawa o charakterystycznej żółtej barwie, znana jest nie tylko ze swoich licznych zastosowań kulinarnych. Słoneczny żółty barwnik od wieków nadaje kolor wielu produktom spożywczym - np. musztardzie. Dziś tę należącą do rodziny imbirowatych przyprawę stosuje się jako dodatek do curry, omletów i dań mięsnych.
Główny składnik przyprawy stanowi kurkumina, która odpowiedzialna jest za jej egzotyczną ostrość oraz inne właściwości, w tym również piękną żółtą barwę.
Kurkumę najlepiej używać oszczędnie, ponieważ już mała szczypta wystarczy, by nadać potrawie piękny złoty kolor i charakterystyczny smak. Ta powszechnie stosowana do dań curry przyprawa posiada delikatny korzenny smak i aromat z wyraźną nutą ostrości - imbiru i pieprzu. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem i daniami rybnymi, nadając im ciepły kolor i wydobywając naturalny smak mięsa.
Nasza kurkuma posiada wyjątkowe walory smakowe, intensywny kolor i najwyższą jakość, ponieważ kontrolujemy każdy krok w procesie jej wytwarzania. Uprawiana jest na najbardziej żyznej glebie i w rejonach o odpowiednim klimacie. Zanim otrzymamy sproszkowaną przyprawę, kłącza kurkumy najpierw gotuje się we wrzątku lub parzy, a dopiero później suszy, mieli i szczelnie pakuje, by zachować świeżość. Dzięki temu jesteśmy pewni, że nasza kurkuma nie ma sobie równych.
Kurkuma wspaniale pasuje do potraw mięsnych, curry, zup i past warzywnych. Świetnie sprawdza się również jako dodatek do wielu dań z dużą ilością soczewicy, ryżu czy warzyw. Kurkuma może urozmaicić klasyczną kawę latte, a gotowany ryż przekształcić w aromatyczny pilaw. Można też połączyć ją z masłem i tak przygotowaną mieszanką polać warzywa, co wzbogaci ich smak.
Jeśli chcesz wydobyć głębię smaku, dodaj kurkumę do spaghetti bolognese, zapiekanki z makaronu czy dania typu stir-fry. Z pomocą szczypty tej przyprawy możesz także odmienić oblicze wielu popularnych napojów, np. mleka, smoothie czy kawy flat white.
Pierwsze wzmianki o stosowaniu kurkumy pochodzą z 600 r. p.n.e., co czyni ją jedną z najstarszych przypraw świata. Od wieków powszechnie stosowana na Dalekim Wschodzie, nie była w zasadzie znana w krajach Zachodu aż do XIII wieku, kiedy to podróżnik Marco Polo zauważył jej podobieństwo do droższego szafranu.
Wartość energetyczna w 100g: 343 KCal
Białka w 100g: 9.2 g
Węglowodany w 100g: 69.8 g
Tłuszcz w 100g: 3 g