KurkumaKurkuma

Kurkuma

< Powrót

Odkryj kurkumę

Kurkuma, przyprawa o charakterystycznej żółtej barwie, znana jest nie tylko ze swoich licznych zastosowań kulinarnych. Słoneczny żółty barwnik od wieków nadaje kolor wielu produktom spożywczym - np. musztardzie. Dziś tę należącą do rodziny imbirowatych przyprawę stosuje się jako dodatek do curry, omletów i dań mięsnych.

Główny składnik przyprawy stanowi kurkumina, która odpowiedzialna jest za jej egzotyczną ostrość oraz inne właściwości, w tym również piękną żółtą barwę.

 

Profil smakowy

Kurkumę najlepiej używać oszczędnie, ponieważ już mała szczypta wystarczy, by nadać potrawie piękny złoty kolor i charakterystyczny smak. Ta powszechnie stosowana do dań curry przyprawa posiada delikatny korzenny smak i aromat z wyraźną nutą ostrości - imbiru i pieprzu. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem i daniami rybnymi, nadając im ciepły kolor i wydobywając naturalny smak mięsa.

Nasza kurkuma posiada wyjątkowe walory smakowe, intensywny kolor i najwyższą jakość, ponieważ kontrolujemy każdy krok w procesie jej wytwarzania. Uprawiana jest na najbardziej żyznej glebie i w rejonach o odpowiednim klimacie. Zanim otrzymamy sproszkowaną przyprawę, kłącza kurkumy najpierw gotuje się we wrzątku lub parzy, a dopiero później suszy, mieli i szczelnie pakuje, by zachować świeżość. Dzięki temu jesteśmy pewni, że nasza kurkuma nie ma sobie równych.

Najlepsze połączenia kulinarne

Kurkuma wspaniale pasuje do potraw mięsnych, curry, zup i past warzywnych. Świetnie sprawdza się również jako dodatek do wielu dań z dużą ilością soczewicy, ryżu czy warzyw. Kurkuma może urozmaicić klasyczną kawę latte, a gotowany ryż przekształcić w aromatyczny pilaw. Można też połączyć ją z masłem i tak przygotowaną mieszanką polać warzywa, co wzbogaci ich smak.

Jeśli chcesz wydobyć głębię smaku, dodaj kurkumę do spaghetti bolognese, zapiekanki z makaronu czy dania typu stir-fry. Z pomocą szczypty tej przyprawy możesz także odmienić oblicze wielu popularnych napojów, np. mleka, smoothie czy kawy flat white. 

Historia

Pierwsze wzmianki o stosowaniu kurkumy pochodzą z 600 r. p.n.e., co czyni ją jedną z najstarszych przypraw świata. Od wieków powszechnie stosowana na Dalekim Wschodzie, nie była w zasadzie znana w krajach Zachodu aż do XIII wieku, kiedy to podróżnik Marco Polo zauważył jej podobieństwo do droższego szafranu.

Czy wiesz, że…?

  • w Bangladeszu, Indiach i Indonezji barwnik, jakim jest kurkuma stanowi część rytuału weselnego. Kurkumą barwi się na złoto ramiona oraz policzki pary młodej
  • Indie to największy na świecie producent kurkumy
  • kurkuma używana jest również w kuchni europejskiej, np. jako przyprawa do angielskiego kurczaka koronacyjnego (coronation chicken)
  • kurkuma należy do rodziny imbirowatych
  • używana jest jako barwnik w przemyśle spożywczym, włókienniczym, a także kosmetycznym 

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna w 100g: 343 KCal 
Białka w 100g: 9.2 g 
Węglowodany w 100g: 69.8 g 
Tłuszcz w 100g: 3 g