1Dużą cebulę pokroić w średnią kostkę, z papryk wraz z białymi błonkami usunąć pestki i pokroić w kostkę.
2Z pomidorów usunąć szypułki i zdrewniałe części, naciąć pomidory na krzyż, sparzyć we wrzątku przez ok. 30 sekund, następnie włożyć do zimnej wody, by zahamować proces gotowania. Sparzone pomidory obrać ze skórki.
3W dużym garnku rozgrzać tłuszcz do smażenia, na tłuszczu podsmażyć cebulę, by się zeszkliła, następnie wyłączyć ogień pod garnkiem i dodać do cebuli chili. Wymieszać intensywnie, by chili się nie przypaliło.
4Z obranych pomidorów usunąć pestki i pokroić pozostały miąższ w kostkę. Pokrojone pomidory dodać do tłuszczu z cebulą i chili, znów włączyć ogień pod garnkiem i wszystko razem podgrzewać pod przykryciem przez ok. 10 min. czasem mieszając. Pomidory powinny się rozpaść, a woda odparować.
5W misce rozkłócić 3 surowe jajka. Do rozgotowanych pomidorów dodać pokrojoną paprykę i dusić jeszcze ok. 10 – 15 min. Gdy papryka będzie już miękka, doprawić leczo słodką mieloną papryką.
6Następnie do leczo dodać rozkłócone jajka i energicznie wymieszać całość, doprawić solą i pieprzem.