tagliatelle z vongolami bialym winem i pomidorami cherry
Tagliatelle z vongolami, białym winem i pomidorami cherry
10
Składniki
ryby i owoce morza
Tagliatelle z vongolami, białym winem i pomidorami cherry
10
Składniki
Składniki
1
opakowanie
makaronu tagliatelle
500
g
świeżych vongoli
1
peczek
natki pietruszki
6
ząbków czosnku
4
łyżki
oliwy extra Vergine
40
ml
białego wina
sól
Pieprz Brazylijski
10
pomidorków cherry
3
łyżki
startego parmezanu
Instrukcje
1Vongole myjemy pod bieżącą woda i oczyszczamy, odrywając przyklejone do skorupek glony. Umyte muszle osuszamy na ręczniku papierowym.
2W osolonej wodzie gotujemy makaron wg przepisu podanego na opakowaniu.
3Na patelni rozgrzewamy oliwę z drobno pokrojonym czosnkiem i smażymy. Po chwili wrzucamy vongole, posiekaną natkę pietruszki, podlewamy białym winem i dusimy pod przykryciem około 3 minut, aż zaczną się otwierać. Na patelnię dodajemy makaron, sól i pieprz. Całość delikatnie mieszamy i podgrzewamy.
4Wykładamy vongole wraz z makaronem na talerze i podlewamy sosem, który został na patelni. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory i posypujemy startym parmezanem.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.