1Nektar z mango, wodę, ocet i przyprawy umieść w dużej misce i dokładnie wymieszaj za pomocą metalowej trzepaczki. Dodaj nasiona bazylii i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
2Przed podaniem wstaw miskę na 1 godzinę do lodówki, aby nasiona bazylii mogły nasiąknąć płynem, a dressing uzyskał odpowiednią równowagę smaków. Wymieszaj całość jeszcze raz po wyjęciu z lodówki.
3Wskazówki: Nasiona bazylii to drobne, czarne nasiona o kształcie przypominającym krople wody, które podobnie jak nasiona chia pod wpływem kontaktu z wodą wytwarzają galaretowatą powłokę. Czasami sprzedawane pod nazwą sabja są nasionami słodkiej odmiany bazylii, dla której pierwotną ojczyzną są Indie. Nasiona bazylii dobrze absorbują i uzupełniają inne smaki. Pozwalają też wzbogacić konsystencję i zwiększyć objętość płynów bez dodawania oleju czy tłuszczu, co czyni je doskonałym dodatkiem do wszelkich koktajli, sosów i dipów. Można je znaleźć w specjalistycznych sklepach z żywnością z całego świata, w sklepach ze zdrową żywnością oraz w ofertach wielu sprzedawców internetowych.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.