Pierogi z malinami w karmelu

Składniki
Porcja dla: około 40 szt (8 porcji)
Sposób przygotowania
25 min Czas przygotowania 8 min Czas gotowania
25 min Czas przygotowania
8 min Czas gotowania
  • 1. Maliny ułoż luźo na tacy i wstaw na 1 godzinę do zamrażarki.

  • 2. Wszystkie składniki na ciasto połącz i wyrabiaj około 5 minut do uzyskania jednolitego ciasta.

  • 3. Ciasto cienko rozwałkuj podsypując mąką, wycinaj okragłe krążki, na każdym kolejno ułóż po dwie maliny szerszą strona do środka, sklej na kształt pierogów.

  • 4. Pierogi możesz gotować we wrzatku bezpośrednio po przygotowaniu 6-8 minut w, lub ułożyć luźno na tacy, wstawić do zamrażarki i gotować w dowolnym czasie.

  • 5. Na patelnie wsyp cukier, podgrzewaj do usyskania złotego koloru, dodaj śmietankę, wodę i gotuj na wolnym ogniu do uzyskania gęstego sosu karmelowego.

  • 6. Pierogi (po 3 porcje) bezpośrednio po ugotowaniu umieść we wrzącym sosie karmelowym delikatnie zamieszaj.

  • 7. Przełóż na talerz, udekoruj posypka dekoracyjną.

  • Sprzęt do przygotowania: taca, zamrażarka, duża miska, miarka do płynów, waga kuchenna, wałek kuchenny, ring do wycinania o średnicy 6-8 cm, garnek do gotowania, patelnia, łyżka cedzakowa