Składniki
Porcja dla: 12 szt
Sposób przygotowania
20 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania
20 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania
  • 1. Jajka ubij z połową cukru pudru i cukrem wanilinowym.

  • 2. Dodaj mleko, mąkę, proszek do pieczenia, wyrób na gładkie ciasto.

  • 3. Śmietanę ubij z pozostałym cukrem pudrem, odstaw do lodówki.

  • 4. Na rozgrzanej patelni z niewielka ilościa masła klarowanego, nakładaj po 1 ½ łyżki ciasta, formuj okrągłe placki o średnicy około 10 cm.

  • 5. Smaż na złoty kolor po 1-2 min na każdej ze stron.

  • 6. Podawaj polane syropem klonowym bitą śmietaną i posypane kolorowymi patyczkami.

  • Sprzęt do przygotowania: waga kuchenna, miarka do płynów, 2 miski, mikeser/trzepaczka, patelnia.