Muffinki brownie z cukinii

Składniki
Porcja dla: 14 szt.
Sposób przygotowania
45 min Czas przygotowania 40 min Czas gotowania
45 min Czas przygotowania
40 min Czas gotowania
  • 1. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli oraz kakao przesiej przez sitko.

  • 2. W misie miksera umieść masło, cukier i cukier wanilinowy – utrzyj do powstania jasnej i puszystej masy maślanej.

  • 3. Dodaj jajko– ucieraj do otrzymania jednolitej konsystencji.

  • 4. Stopniowo wlewaj olej, nie zaprzestając ucierania.

  • 5. Do utartej masy dodawaj wcześniej przesiane suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę, sól) naprzemiennie z jogurtem, mieszając łyżką do połączenia składników.

  • 6. Na koniec dodaj startą cukinię oraz posiekaną czekoladę.

  • 7. Całość delikatnie wymieszaj.

  • 8. Foremki na muffinki wyłóż papilotkami.

  • 9. Foremki wypełnij przygotowanym ciastem.

  • 10. Muffiny piecz w temperaturze około 160°C przez 40 minut do suchego patyczka.

  • Przygotowanie kremu do muffinek:

  • 1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 30 - 45 minut.

  • 2. Całość zblenduj na gładkie purè.

  • 3. Śmietankę ubij, zmiksuj z mascarpone i purè daktylowym.

  • 4. Na ostudzone muffiny zaaplikuj przygotowany krem za pomocą rękawa cukierniczego. Krem przyozdób kolorową posypką wedle uznania.

  • Potrzebny sprzęt: waga kuchenna, miarka do płynów, sitko, 4 miski, mikser, łyżka, foremki na muffinki, papiloty do muffinek, piekarnik, blender, rękaw cukierniczy.

Porady Gotowanie

Wszystkie składniki na brownie z cukinii powinny być w temperaturze pokojowej.