Foccacia z oliwkami

Składniki
Porcja dla: 4-6
Sposób przygotowania
2 godz. Czas przygotowania 30 min Czas gotowania
2 godz. Czas przygotowania
30 min Czas gotowania
  • 1. Drożdże wymieszaj dokładnie z letnim mlekiem.

  • 2. Mąkę, sól, cukier wymieszaj, dodaj drożdże rozpuszczone w mleku, wyrabiaj ciasto około 6-8 minut, w połowie dodaj 50 ml oliwy.

  • 3. Ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe (około 30℃) miejsce na 1 godzinę.

  • 4. Blachę o wymiarach około 40x25 cm. wyłóż papierem do pieczenia, oprósz mąką, przełóż ciasto, rozprowadź równomiernie po całej blasze ręką zwilżoną oliwą, odstaw pod przykryciem na około 1 godzinę w podobnej temperaturze jak za pierwszym razem.

  • 5. Piekarnik rozgrzej do 210℃, na wyrośnięte ciasto ułóż oliwki tak żeby delikatnie wcisnąć je w ciasto, oprósz solą morską a następnie piecz 30 minut, w połowie posmaruj delikatnie pozostałą oliwą.

  • Sprzęt do przygotowania: rondelek, miska, nóż, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 40x25 cm., piekarnik, waga kuchenna, miarka do płynów.

Porady Gotowanie

zamiast oliwek do focaccia możesz dodać świeży rozmaryn lub marynowane karczochy.