Drożdżowa gwiazda makowa

Składniki
Porcja dla: 8
Sposób przygotowania
2 godz.30 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania
2 godz.30 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania
  • 1. Mąkę wymieszaj z cukrem i solą.

  • 2. Drożdże dokładnie wymieszaj z ciepłym mlekiem (około 30 ℃), odstaw na 15 min. w ciepłe miejsce.

  • 3. Ubij 2 jaja.

  • 4. Składniki na ciasto połącz i wyrabiaj 7 min. w połowie dodaj masło, gotowe ciasto odstaw na 1 godz. w ciepłe miejsce (około 30 ℃).

  • 5. Do nadzienia mleko podgrzej w rondelku, dodaj mak, masło, miód, podgrzewaj kilka minut mieszając.

  • 6. Dodaj bakalie, aromat migdałowy, cukier z wanilią, wymieszaj, odstaw pod przykryciem.

  • 7. Wyrośnięte ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę, podziel na 3 części, każdą rozwałkuj kolejno na okrągły placek o średnicy około 25 cm.

  • 8. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, oprósz mąką, ułóż 1 placek, rozłóż na nim ½ nadzienia z maku, przykryj drugim plackiem, rozłóż pozostałe nadzienie, przykryj trzecim plackiem.

  • 9. Ciasto ponacinaj nożem na 16 cześci do spodu ale tak żeby w środku został nieprzecięty okrag o średnicy około 8cm (przed nacinaniem na środku połóż np. zakretkę od słoika).

  • 10. Dwa nacięte kawałki zawiń dwukrotnie, jeden w lewo, drugi w prawo, sklej je ze sobą na końcach, powtórz to z pozostałymi kawałkami.

  • 11. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 30 min. do wyrośnięcia.

  • 12. Piekarnik rozgrzej do 180℃, makowiec posmaruj rozkłóconym jajkiem, piecz około 30 min.

  • 13. Cukier puder energicznie wymieszaj z wodą do uzyskania gęstego lukru, na koniec dodaj aromat migdałowy.

  • 14. Wystudzone ciasto posmaruj lukrem .

  • Sprzęt do przygotowania: waga kuchenna, miarka do płynów, rondelek, miska mała, miska duża, mikser, stolnica, wałek, blacha do pieczenia, papier do pieczenia, piekarnik, pędzelek kuchenny.