Cytrynowy deser warstwowy

Składniki
Porcja dla: 6 szt.
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania 3 min Czas gotowania
30 min Czas przygotowania
3 min Czas gotowania
  • 1. Cukier, jaja, sok z cytryny umieść w rondelku, wymieszaj trzepaczką, dodaj 120 g masła pokrojonego w drobną kostkę, doprowadź do wrzenia intensywnie mieszając trzepaczką, gotuj 1 minutę wciąż mieszając.

  • 2. Krem przetrzyj przez drobne sitko, wystudź, odstaw do lodówki.

  • 3. Ciasteczka rozdrobnij w malakserze, dodaj pozostałe roztopione masło.

  • 4. Do twarogu dodaj cukier puder, cukier z wanilią i wyrabiaj mikserem na gładki krem dolewając śmietanke, podziel go na 2 części.

  • 5. Na dnie każdej szklanki umieść po 2 łyżki kruszonki z ciastek, warstwę kremu serowego, warstwę kremu cytrynowego, na koniec przy pomocy worka do szprycowania dodaj drugą warstwe kremu serowego.

  • 6. Udekoruj posypką dekoracyjną.

  • Sprzęt do przygotowania: Rondelek, trzepaczka rózgowa, malakser, miska, mikser, 5 szklanek o pojemości około 150 ml, worek do szprycowania, drobne sitko, waga kuchenna, miarka do płynów, końcówka do szprycowania z ząbkami o średnicy około 2 cm., lodówka.

Porady Gotowanie

Ciasteczka owsiane możesz pokruszyć w worku foliowym.