Ciasto morelowe z kruszonką

Składniki
Porcja dla: 8
Sposób przygotowania
55 min Czas przygotowania 1 godz. Czas gotowania
55 min Czas przygotowania
1 godz. Czas gotowania
  • 1. Mąkę, cukier oraz masło przełóż do dużej misy.

  • 2. Składniki ucieraj ręcznie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji kruszonego ciasta.

  • 3. Kruszonkę odstaw na 30 minut do schłodzenia w lodówce.

  • 4. Do misy miksera przełóż masło, cukier oraz aromat waniliowy.

  • 5. Ucieraj do momentu uzyskania jednolitej masy.

  • 6. Stopniowo dodawaj kolejno jajka oraz jogurt cały czas mieszając.

  • 7. W oddzielnym naczyniu wymieszaj proszek do pieczenia oraz mąkę.

  • 8. Dodaj do pozostałej części masy i wymieszaj łyżką.

  • 9. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

  • 10. Na wierzchu poukładaj morele i posyp kruszonką.

  • 11. Całość piecz w 180°C przez około 1 godzinę.

  • Sprzęt do przygotowania: waga kuchenna, miarka do płynów, 3 miski, mikser, łyżka, forma do ciasta, papier do pieczenia, piekarnik.

Porady Gotowanie

Dla ułatwienia kruszonkę można przygotować z pomocą blendera.