Składniki
Porcja dla: 2 szt
Sposób przygotowania
3 godz. Czas przygotowania 30 min Czas gotowania
3 godz. Czas przygotowania
30 min Czas gotowania
  • 1. Mąkę wymieszaj z cukrem i solą.

  • 2. Drożdże dokładnie wymieszaj z 4 łyżkami ciepłego mleka, odstaw na 15 minut.

  • 3. Ubij 2 jaja.

  • 4. 100 g masła rozpuść w rondelku.

  • 5. Do suchych składników na ciasto, dodaj pozostałe letnie mleko, drożdże, jaja, wyrabiaj około 6 minut, na jednolite ciasto, w połowie wyrabiania dodaj masło, odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

  • 6. Składniki na kruszkonkę wymieszaj, rozetrzyj, odstaw do lodówki.

  • 7. Ciasto podziel na 8 kawałków, na oprószonej mąką stolnicy uformuj z każdego długie wałki o średnicy około 1,5 cm.

  • 8. Z 4 wałków zapleć luźny warkocz.

  • 9. Chałki ułóż na blaszce z papierem do pieczenia, odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce, następnie posmaruj białkiem, posyp kruszonką, piecz 25-30 minut w temperaturze 180 ℃.

  • Sprzęt do przygotowywania: 2 średnie miski, 2 małe miski, mikser/trzepaczka, rondelek, stolnica, pędzelek, blacha do pieczenia, papier do pieczenia, piekarnik, waga kuchenna, miarka do płynów.