01 stycznia 0001 | Kamis
Przetwory z ogórków to tradycyjny przysmak, który ostatnio w wielkim stylu powrócił na polskie stoły. Kiszone ogórki są trendy z kilku powodów: banalnie proste w wykonaniu, a przy tym stanowią zdrowy i smaczny dodatek do kanapek, zup i sałatek. Z powodzeniem mogą uzupełniać dietę bezglutenową, bezmleczną, wegańską czy też paleo o cenne składniki odżywcze.
Warto skorzystać z tradycyjnych przepisów i samodzielnie przygotować ogórki kiszone na zimę. Jak kisić ogórki, aby się udały? Podpowiemy!
Przepis na dobre ogórki kiszone jest dziecinnie prosty. Należy przygotować wszystkie składniki, a następnie umieścić je w słoikach i zaczekać na efekt finalny. Fermentacja, której efektem jest charakterystyczny smak kiszonek, jest procesem zachodzącym samoistnie. Oto, co należy zrobić:
Dokładnie umyj ogórki, słoiki oraz pokrywki.
Na dnie czystego słoika połóż koper, a następnie pionowo, jasnymi końcami do góry układaj umyte ogórki. Dodaj czosnek, chrzan, pieprz czarny, liście laurowe, gorczycę białą oraz ziele angielskie. Jeśli lubisz eksperymenty, dodaj pikantne papryczki chili lub więcej czosnku czy chrzanu. Kisić ogórki można także z dodatkiem miodu lub musztardy. Taka drobna modyfikacja przepisu pozwoli odkryć nowe smaki.
Przygotuj zalewę, rozpuszczając w litrze wody łyżkę soli. Zalej ułożone w słoikach ogórki, tak, by woda całkowicie przykryła warzywa.
Zakręć słoiki i przenieś je w chłodne, zaciemnione miejsce. Przetwory możesz, lecz nie musisz poddać pasteryzacji (czyli gotowaniu słoików w kąpieli wodnej)
Po dwóch dniach sprawdź, czy pod wpływem bakterii powodujących fermentację ogórki kiszone w słoikach nie zaczęły „syczeć”. Jeśli tak się stało, wymień pokrywkę na nową.
Pamiętaj, by w twoim słoiku znalazły się najlepszej jakości zioła i przyprawy.
Miłej zabawy i smacznego!