Zabielany barszcz czerwony z ziemniakami według przepisu Justyny Mazur

Przepis pochodzi z 2 odcinka Podcastu Dobrze Przyprawionego.

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 45 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
45 min Czas gotowania
  • Obierz i pokrój w kostkę warzywa: pora, korzeń pietruszki, marchewkę oraz czosnek. Dodajemy natkę pietruszki, solimy i gotujemy na wolnym ogniu około godziny.

  • Następnie pokrój buraki w plastry lub w kostkę i dodaj do wywaru.

  • Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i rozgniecione ziarna pieprzu oraz sól i szczyptę majeranku. Gotuj całość przez 40 minut, dodaj zakwas do barszczu lub żurku (wtedy smak jest bardziej intensywny).

  • Dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku.

  • Na sam koniec dodaj zahartowaną śmietanę. (W oddzielnym naczyniu wymieszaj śmietanę dodając stopniowo do niej zupę i gotuj jeszcze przez chwilę.

  • Puree ziemniaczane

  • Oddzielnie ugotuj ziemniaki. Do odcedzonych ziemniaków dodaj łyżkę masła i ubij na gładkie puree z łyżką masła.

  • Dodaj podsmażoną cebulkę i całość wymieszaj.

  • Podaj na dwa sposoby: albo z ziemniakami na dnie talerza zalanych barszczem, albo na osobnym talerzyku.