Obierz i pokrój w kostkę warzywa: pora, korzeń pietruszki, marchewkę oraz czosnek. Dodajemy natkę pietruszki, solimy i gotujemy na wolnym ogniu około godziny.
Następnie pokrój buraki w plastry lub w kostkę i dodaj do wywaru.
Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i rozgniecione ziarna pieprzu oraz sól i szczyptę majeranku. Gotuj całość przez 40 minut, dodaj zakwas do barszczu lub żurku (wtedy smak jest bardziej intensywny).
Dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku.
Na sam koniec dodaj zahartowaną śmietanę. (W oddzielnym naczyniu wymieszaj śmietanę dodając stopniowo do niej zupę i gotuj jeszcze przez chwilę.
Puree ziemniaczane
Oddzielnie ugotuj ziemniaki. Do odcedzonych ziemniaków dodaj łyżkę masła i ubij na gładkie puree z łyżką masła.
Dodaj podsmażoną cebulkę i całość wymieszaj.
Podaj na dwa sposoby: albo z ziemniakami na dnie talerza zalanych barszczem, albo na osobnym talerzyku.