00 0
image
Oceń

Barszcz biały

Czy święta nie są doskonałą okazją, aby zaserwować naszym bliskim potrawę, która sprawi, że poczują się wyjątkowo? Idealny będzie barszcz biały. Przepis wymaga nieco zaangażowania, ale odpłaca się niepowtarzalnym smakiem. Nasz świąteczny barszcz biały to doskonały pomysł na smaczne danie na co dzień i od święta.

Składniki
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania 3 godz. Czas gotowania
30 min Czas przygotowania
3 godz. Czas gotowania
  • Zacznij od zrobienia podstawy naszej zupy, czyli zakwasu. Do dużego słoja wsyp mąkę, dolej wodę i dodaj pokrojone na cząstki ząbki czosnku. Zakręć słój i wymieszaj energicznie, tak by mąka dokładnie połączyła się z wodą. Następnie dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz majeranek. Słoik przykryj gazą i odstaw na 3-4 dni. Zakwas mieszaj 3 razy dziennie i próbuj, czy stał się już wystarczająco kwaśny. Kiedy uznasz, że jest już gotowy, przelej go do butelki i wstaw do lodówki.

  • W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj żeberka i łyżkę soli. Gotuj na małym ogniu przez ok. 40 minut, zdejmując szumowiny, które zaczną unosić się na powierzchni wody. Po tym czasie dodaj do wody obraną pietruszkę i marchewkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Dodaj ją do zupy razem z zielem angielskim, listkami laurowymi i pieprzem ziarnistym. Kiełbasę ponakłuwaj widelcem, włóż ją do zupy i gotuj całość jeszcze ok. 40 minut. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je w dość dużą kostkę, a następnie ugotuj w oddzielnym garnku w małej ilości wody.

  • Po 40 minutach do zupy dolej w całości nasz wcześniej przygotowany zakwas i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zagotuj zupę, a gdy zacznie bulgotać dodaj ugotowane ziemniaki wraz z wodą, w której się gotowały. Zdejmij zupę z ognia i dolej słodką śmietankę mieszając energicznie, żeby się nie zważyła. Na koniec zetrzyj do zupy świeży korzeń chrzanu lub dodaj łyżeczkę chrzanu ze słoiczka i przeciśnij ząbki czosnku.

  • Wyłów z zupy mięso. Kiełbasę pozbaw błonek i pokrój ją w dość grube plasterki. Zupę podawaj z kiełbaską i posiekaną natką pietruszki.

Porady Gotowanie

Żeberka, na których gotowała się zupa możesz oddzielić od kości i dodać np. do farszu mięsnego do pierogów.

Zupę możesz podawać również z ugotowanym jajkiem na twardo.

Oceny i komentarze: 0