00 0
image
Oceń

Azjatycki rosół Hot Pot z ostrym sosem chili

Podstawą naszej wariacji na temat tradycyjnego azjatyckiego gorącego kociołka jest pełen smaku bulion wołowy doprawiony czosnkiem i imbirem McCormick®, a także czerwoną pastą curry Thai Kitchen® . Goście mogą samodzielnie ugotować mięso w pikantnym wywarze i zdecydować o wielkości swojej porcji. Danie uzupełniają pyszne dodatki, m.in. ostry sos chili, grzyby, kiełki z fasoli i papryka.

Składniki
Porcja dla: 10
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 25 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
25 min Czas gotowania
  • Przygotuj bulion. W głębokim garnku rozgrzej olej na średnim ogniu, następnie dodaj cebulę i smaż, co chwilę mieszając, przez ok. 3 minuty aż do miękkości. Dodaj bulion , pastę curry, sos sojowy, brązowy cukier, czosnek i imbir. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut. Bezpośrednio przed podaniem wlej sok z limonki i wymieszaj.

  • W międzyczasie przygotuj ostry sos chili. W niewielkiej misce wymieszaj wszystkie składniki, przykryj i wstaw do lodówki.

  • Pokrojone w plastry mięso wołowe ułóż na talerzu. Resztę dodatków umieść w osobnych miseczkach.

  • Przed podaniem przelej bulion do dużego elektrycznego kociołka lub rozgrzanego wolnowaru. Goście będą mogli sami ugotować mięso w bulionie (2–3 minuty lub dłużej w zależności od preferencji).

  • Każdy z gości może nadać swojej porcji indywidualny charakter. Wystarczy do każdej z miseczek nalać bulion wraz z mięsem, a dodatki i ostry sos chili goście mogą wówczas nakładać sami wedle uznania.

Porady Gotowanie

Przygotowanie wolnowaru przed podaniem dania: wlej wrzącą wodę do połowy objętości wolnowaru. Przykryj i podgrzewaj przez 45 minut w trybie HIGH. W międzyczasie przygotuj bulion według przepisu. Bezpośrednio przed podaniem wylej wodę, ostrożnie wlej bulion i pozostaw wolnowar ustawiony na tryb HIGH. 

Oceny i komentarze: 0