00 0
image
Oceń

Pyrczok

Pyrczok to wielkopolski sposób na ziemniaki - regionalna odmiana znanej w innych rejonach kraju babki ziemniaczanej. Delikatny placek z tartych ziemniaków zachwyca smakiem i jest bardzo sycący. Jego smak wspaniale podkreśli kleks jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany. Pyrczok będzie doskonały na obiad lub ciepłą kolację dla całej rodziny. Przepis opracowała Bożena Palpuchowska z Banku Żywności w Koninie, w ramach warsztatów „Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 6-8
Sposób przygotowania
25 min Czas przygotowania 1 godz.5 min Czas gotowania
25 min Czas przygotowania
1 godz.5 min Czas gotowania
  • Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce, szybko dodaj śmietanę wymieszaj.

  • Pokrojone w kostkę boczek i cebulę podsmaż następnie dodaj do ziemniaków.

  • Dodaj jaja, kaszę manną, majeranek, dopraw do smaku pieprzem i solą.

  • Do natłuszczonej wyłożonej papierem blaszki wlej ciasto, piecz przez 30 min. w temp. 200 st, następnie zmniejsz temp. do 170 st. i piecz następne 30 min.

  • Podawaj z sosem ogórkowym, jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną.

Porady Gotowanie

Dołącz do "Kulinarnie mocnych"! Gotuj smaczne i pełne smaku potrawy z prostych składników. Wypróbuj inne przepisy.

Oceny i komentarze: 0