Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Prazoki świętokrzyskie

Prazoki to nietypowe kluski ziemniaczane, serwowane łyżką bezpośrednio z garnka. Do gotowanych ziemniaków wsypujemy mąkę i gotujemy, aż powstaną kluski. Czasami używano mąki wcześniej uprażonej w piecu – wtedy kluski miały bardziej intensywny smak i kolor. Stąd też pochodzi ich nazwa – prazoki lub prażaki. Przepis opracował Paweł Ćwik z Kieleckiego Banku Żywności, w ramach warsztatów „Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 4-6
Sposób przygotowania
20 min Czas przygotowania 40 min Czas gotowania
20 min Czas przygotowania
40 min Czas gotowania
  • Ziemniaki zalej woda, gotuj 10-15 min. tak aby były na wpół miękkie, następnie wsyp szklankę mąki aby dokładne pokryć wszystkie ziemniaki.

  • Gotuj dalej pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie a woda zostanie wchłonięta przez mąkę.( nadmiar wody odcedź nie wylewając jej).

  • Całość ubijaj drewnianą pałka lub tłuczkiem do ziemniaków na jednolitą puszystą masę która będzie odchodziła od brzegów garnka. Jeżeli masa będzie za sucha podlej wodą z odcedzonych ziemniaków i dalej ubijaj.

  • Słoninę pokrój w kostkę i podsmaż na niej drobno pokrojona cebulę.

  • Serwując za każdym razem łyżkę maczaj w tłuszczu i szarp ziemniaki z garnka i układaj na talerzu rozety ( na kształt kalafiora).

  • Obficie polej okrasą, podawaj z zsiadłym mlekiem.

Porady Gotowanie

Do gotujących ziemniaków możesz dodać suszone grzyby lub wędzonkę a masę możesz doprawić gałką muszkatołową lub mielonym kminkiem.

--- 

Dołącz do "Kulinarnie mocnych"! Gotuj smaczne i pełne smaku potrawy z prostych składników. Wypróbuj inne przepisy.

Oceny i komentarze: 0