Prazoki to nietypowe kluski ziemniaczane, serwowane łyżką bezpośrednio z garnka. Do gotowanych ziemniaków wsypujemy mąkę i gotujemy, aż powstaną kluski. Czasami używano mąki wcześniej uprażonej w piecu – wtedy kluski miały bardziej intensywny smak i kolor. Stąd też pochodzi ich nazwa – prazoki lub prażaki. Przepis opracował Paweł Ćwik z Kieleckiego Banku Żywności, w ramach warsztatów „Kulinarnie mocni".
Ziemniaki zalej woda, gotuj 10-15 min. tak aby były na wpół miękkie, następnie wsyp szklankę mąki aby dokładne pokryć wszystkie ziemniaki.
Gotuj dalej pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie a woda zostanie wchłonięta przez mąkę.( nadmiar wody odcedź nie wylewając jej).
Całość ubijaj drewnianą pałka lub tłuczkiem do ziemniaków na jednolitą puszystą masę która będzie odchodziła od brzegów garnka. Jeżeli masa będzie za sucha podlej wodą z odcedzonych ziemniaków i dalej ubijaj.
Słoninę pokrój w kostkę i podsmaż na niej drobno pokrojona cebulę.
Serwując za każdym razem łyżkę maczaj w tłuszczu i szarp ziemniaki z garnka i układaj na talerzu rozety ( na kształt kalafiora).
Obficie polej okrasą, podawaj z zsiadłym mlekiem.
Do gotujących ziemniaków możesz dodać suszone grzyby lub wędzonkę a masę możesz doprawić gałką muszkatołową lub mielonym kminkiem.
---
Dołącz do "Kulinarnie mocnych"! Gotuj smaczne i pełne smaku potrawy z prostych składników. Wypróbuj inne przepisy.