Pierogi z kapustą i grzybami to świąteczna potrawa, która gości na wigilijnym stole już od wielu pokoleń. Dowiedz się, jak odpowiednio dobrać składniki i ich proporcje, by Twój wigilijny obiad przeszedł do historii. Poznaj prosty przepis na pierogi z kapusta i grzybami, który zachwyci całą rodzinę.
Grzyby namocz, następnie ugotuj. Kapustę ugotuj w niewielkiej ilości wody z dodatkiem wywaru z grzybów. Odsączoną kapustę drobno posiekaj, dodaj pokrojoną w kostkę, podsmażoną na złoty kolor cebulę. Dodaj posiekane grzyby, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Z mąki, gorącej wody i roztopionego masła przygotuj ciasto, po wyrobieniu odstaw je na 20 min. Ciasto rozwałkuj na cienkie placki, wycinaj krążki o średnicy 7-8 cm. Na każdym ułóż farsz, sklej.
Pierogi gotuj w osolonej wodzie.
Przed podaniem okrasz pierogi podsmażoną na oleju cebulką.