Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Łazanki z kiszoną kapustą

Według starosłowiańskiej tradycji kiszona na zimę kapusta miała chronić domowników od złego i zapewniać im w Święta życiodajną moc. Obecnie kiszona kapusta to niemal podstawa wielu wigilijnych potraw. Większość z nich stanowi jednak wyzwanie i jest pracochłonne. My postanowiliśmy przygotować dla Was prosty i przepyszny przepis na łazanki z kiszoną kapustą, które idealnie wpiszą się w świąteczny nastrój.

Składniki
Sposób przygotowania
1 godz. Czas przygotowania
1 godz. Czas przygotowania
  • Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na noc do namoczenia. Przelej do garnka i gotuj w wodzie, w której się moczyły aż zmiękną.

  • W tym czasie posiekaj cebulę w kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. W garnku rozgrzej olej lniany, przesmaż na nim cebulę, a następnie dodaj marchewkę.

  • Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna przelej ją zimną wodą i lekko odciśnij, następnie posiekaj ją drobniej i dodaj do smażących się warzyw. Całość zalej taką ilością wody, aby je całkowicie przykryła i zagotuj.

  • Następnie dodaj przyprawy – liście laurowe, jagody jałowca oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj na wolnym ogniu ok. 30 min. Gdy grzyby będą już prawie miękkie dodaj je do kapusty i zwiększ ogień. Zagotuj całość aż grzyby będą całkowicie miękkie, a wywar nieco odparuje.

  • W rondelku roztop masło i dodaj je do kapusty, duś tak kilka minut.

  • Łazanki ugotuj al’dente i połącz je z kapustą.

Porady Gotowanie

Danie można również podawać z kiełbasą lub przesmażonym, pokrojonym w kostkę boczkiem.

Oceny i komentarze: 0