Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na noc do namoczenia. Przelej do garnka i gotuj w wodzie, w której się moczyły aż zmiękną.
W tym czasie posiekaj cebulę w kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. W garnku rozgrzej olej lniany, przesmaż na nim cebulę, a następnie dodaj marchewkę.
Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna przelej ją zimną wodą i lekko odciśnij, następnie posiekaj ją drobniej i dodaj do smażących się warzyw. Całość zalej taką ilością wody, aby je całkowicie przykryła i zagotuj.
Następnie dodaj przyprawy – liście laurowe, jagody jałowca oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj na wolnym ogniu ok. 30 min. Gdy grzyby będą już prawie miękkie dodaj je do kapusty i zwiększ ogień. Zagotuj całość aż grzyby będą całkowicie miękkie, a wywar nieco odparuje.
W rondelku roztop masło i dodaj je do kapusty, duś tak kilka minut.
Łazanki ugotuj al’dente i połącz je z kapustą.
Danie można również podawać z kiełbasą lub przesmażonym, pokrojonym w kostkę boczkiem.