Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Kugel - babka ziemniaczana

Delikatna masa ziemniaczana zapieczona z aromatyczną wędzonką - przepis na babkę ziemniaczaną jest przekazywany z pokolenia na pokolenie w wielu regionach kraju. Kugel z mięsem był tradycyjnie podawany na święta, szczególnie w regionie świętokrzyskim. Na co dzień musiał wystarczyć dodatek kilku skwarek. Kugel możemy spożywać od razu po przyrządzeniu, ale najlepiej smakuje wystudzony i odsmażony następnego dnia. Przepis opracował Paweł Ćwik z Kieleckiego Banku Żywności, w ramach warsztatów „Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 4-6
Sposób przygotowania
20 min Czas przygotowania 1 godz.40 min Czas gotowania
20 min Czas przygotowania
1 godz.40 min Czas gotowania
  • Ziemniaki i jedną cebulę zetrzyj na najdrobniejszej tarce i odcedź na drobnym sitku.

  • Na patelni podsmaż drobno pokrojoną wędzonkę i cebulę.

  • Do odciśniętych ziemniaków wciśnij dwa ząbki czosnku, dodaj jajka, mąkę, majeranek, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

  • Na podłużną blaszkę wyłóż 2/3 ciasta, ułóż podsmażoną wędzonkę, przykryj pozostałym ciastem.

  • Piecz ok 90 min. w temp.180 st.

Porady Gotowanie

Do ciasta lub wędzonki do smaku możesz dodać ugotowane i drobno posiekane suszone grzyby.

--- 

Dołącz do "Kulinarnie mocnych"! Gotuj smaczne i pełne smaku potrawy z prostych składników. Wypróbuj inne przepisy.

Oceny i komentarze: 0