Krokiety ze szpinakiem i serem – według autorstwa Elizy Nowak

Składniki
Sposób przygotowania
  • Naleśniki:

  • Wszystkie składniki połącz razem i zmiksuj na jednolitą masę. Jeśli jest to konieczne przed smażeniem rozprowadź dowolny tłuszcz na patelni. Następnie smaż naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.

  • Farsz:

  • Na patelni rozgrzej oliwę. Cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni. Dodaj mrożony szpinak, przykryj i trzymaj na patelni do momentu aż się rozmrozi (zamieszaj co jakiś czas). Następnie dodaj śmietanę, starty ser i ponownie zamieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, gałką muszkatołową i chili (opcjonalnie). Trzymaj na patelni do momentu aż cała woda nie wyparuje. Jeśli wody zgromadziło się bardzo dużo możesz wyłożyć szpinak na sitko i odcisnąć jej nadmiar.

  • Całość:

  • Na każdego naleśnika nałóż porcję farszu (ok. 2 łyżki) i posyp niewielką ilością startego sera. Złóż boki naleśnika do środka, a następnie zawiń go w rulonik. Powtórz czynności przy każdym naleśniku. Następnie roztrzep w misce 2 jajka oraz 3 łyżki mleka. Na oddzielnej misce wysyp bułkę tartą. Każdy rulonik z farszem zamocz w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Smaż krokiety z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.