Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Krokiety z kapustą i grzybami

Kapusta i grzyby to składniki wielu wigilijnych dań. Dawniej wierzono, że dodanie ich do świątecznych potraw zapewni domownikom szczęście i dostatek na cały rok. Ten tradycyjny duet doskonale dopełnia się smakowo. Postanowiliśmy zainspirować Was jednym z przepisów z wykorzystaniem obu tych składników – krokietami z kapustą i grzybami.

Składniki
Sposób przygotowania
1 godz. Czas przygotowania 30 min Czas gotowania
1 godz. Czas przygotowania
30 min Czas gotowania
  • Naleśniki:

  • Do miski przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodaj sól i cukier, dolej mleko i wbij jajka. Zmiksuj całość aż do uzyskania konsystencji niezbyt gęstej śmietany, pozostaw na ok. pół godziny w lodówce. Smaż naleśniki na kilku kroplach oleju.

  • Farsz:

  • Grzyby zalej wodą i pozostaw na noc do namoczenia. Następnie ugotuj je w tej samej wodzie, ostudź, lekko odciśnij z nadmiaru wywaru i drobno pokrój. Kiszoną kapustę lekko odciśnij i posiekaj. Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na oleju, dodaj grzyby i kiszoną kapustę. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą do Bigosu i potraw z kapusty, duś na wolnym ogniu ok. 40 min. W połowie duszenia dodaj do całości drobno poszatkowaną świeżą kapustę i odparuj nadmiar wywaru. Pozostaw farsz do ostygnięcia, a jeśli będzie zbyt wodnisty dodaj łyżkę bułki tartej.

  • Krokiety:

  • Na środek każdego naleśnika nałóż porcję farszu, rozsmaruj dokładnie po całości i zwiń w kopertę lub rulonik. Przygotowane krokiety panieruj w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smaż z obu stron na oleju. Podawaj samodzielnie lub np. do barszczu na Wigilię.

Porady Gotowanie

Po usmażeniu wszystkich naleśników przykryj je drugim talerzem, aby nieco zmiękły - będą się lepiej zwijały.

Oceny i komentarze: 0