Kartacze z wyglądu przypominają duże pyzy. Najczęściej są nadziewane mięsem a ciasto przyrządzamy z ziemniaków surowych i gotowanych, wymieszanych w proporcji 3:1. Kartacze to najbardziej znany regionalny przysmak z obszaru Podlasia. Warto je ugotować, by cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem. Przepis opracowała Bożena Kuryś z Banku Żywności Suwałki – Białystok, w ramach warsztatów „Kulinarnie mocni".
Mięso zmiel na maszynce, dodaj 2 pokrojone w kostkę podsmażone cebule, 2-3 łyżki wody, dopraw pieprzem i solą, wymieszaj.
Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce na najdrobniejszych oczkach, wyłóż na sito, dobrze odciśnij, nie wylewając soku z ziemniaków.
Do odciśniętych ziemniaków (prawie sucha masa) dodaj zmielone, ugotowane ziemniaki oraz skrobię - czyli osad, który powstał na dnie naczynia z odstawionym sokiem z ziemniaków.
Dodaj mąkę ziemniaczaną, dopraw solą wymieszaj.
Z ciasta formuj placki wielkości dłoni, nakładaj łyżką farsz, zawijaj i formuj owalne kartacze.
Kartacze gotuj ok 20 min. w dużej ilości osolonej wody, wkładając pojedynczo na wrzątek.
Podawaj ze skwarkami z pokrojonego podsmażonego razem z cebulą boczku.
Farsz możesz doprawić majerankiem i czosnkiem granulowanym lub ziołowym pieprzem.
---
Dołącz do "Kulinarnie mocnych"! Gotuj smaczne i pełne smaku potrawy z prostych składników. Wypróbuj inne przepisy.