Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »

Kapusta z kminkiem i bułeczki

Składniki
Sposób przygotowania
  • Sposób przygotowania kapusty z kminkiem, wędzoną śliwką i grzybami

  • Grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok. godzinę.

  • Kapustę kroimy i mieszamy z pokrojonymi śliwkami, posiekaną szalotką i przyprawami. Zalewamy wodą z grzybów tak, aby przykryła kapustę z dodatkami i gotujemy przez około godzinę. Podczas gotowania kontrolujemy ilość wody aby kapusta cały czas się dusiła. Dodajemy miód oraz łyżkę oleju i gotujemy przez kolejne 40 minut.

  • Kapusta najlepsza jest następnego dnia gdy damy jej czas aby smaki się przegryzły.

  • Sposób przygotowania bułeczek pszennych z kminkiem

  • Mąkę mieszamy z drożdżami, masłem i solą. Powoli dodajemy mleko i wodę. Wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1,5 godz. aż ciasto wyrośnie.

  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Z ciasta formujemy kuliste bułeczki i układamy je na blaszce. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

  • Gdy bułeczki wyrosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy kminkiem i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut. Podajemy je gdy już wystygną.

Oceny i komentarze: 1

Dodaj komentarz

Komentarze

  • Justyna Dałkiewicz na 11/10/2016

    Bułeczki doskonałe,mają tylko jeden minus zbyt szybko znikają jeszcze ciepłe. Przepis doskonały☺

    Odpowiedz Czy to było pomocne?