Sposób przygotowania kapusty z kminkiem, wędzoną śliwką i grzybami
Grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok. godzinę.
Kapustę kroimy i mieszamy z pokrojonymi śliwkami, posiekaną szalotką i przyprawami.
Zalewamy wodą z grzybów tak, aby przykryła kapustę z dodatkami i gotujemy przez około godzinę. Podczas gotowania kontrolujemy ilość wody aby kapusta cały czas się dusiła. Dodajemy miód oraz łyżkę oleju i gotujemy przez kolejne 40 minut.
Kapusta najlepsza jest następnego dnia gdy damy jej czas aby smaki się przegryzły.
Sposób przygotowania bułeczek pszennych z kminkiem
Mąkę mieszamy z drożdżami, masłem i solą. Powoli dodajemy mleko i wodę. Wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1,5 godz. aż ciasto wyrośnie.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
Z ciasta formujemy kuliste bułeczki i układamy je na blaszce. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Gdy bułeczki wyrosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy kminkiem i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut. Podajemy je gdy już wystygną.