Jarzyny o smaku umami smażone w małej ilości tluszczu z estragonem i białym winem
Smak umami występuje naturalnie w pomidorach, grzybach, marchwi, szparagach i selerze. Przyrządź to szybkie danie ze świeżych warzyw, by móc delektować się słynnym „piątym smakiem”.
Składniki
Porcja dla: 6
Sposób przygotowania
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas przygotowania
Czas gotowania
W małej misce wymieszaj wino, zmielone grzyby, estragon, czosnek w proszku i sól morską. Odstaw.
Na średnim ogniu rozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj marchew i selera; gotuj, mieszając przez 2 minuty, lub do lekkiego przyrumienienia. Dodaj czerwoną paprykę i szparagi; gotuj, mieszając przez 2 kolejne minuty, lub do osiągnięcia miękkości/chrupkości. Dodaj pomidory i mieszankę winną; gotuj, mieszając przez kolejną minutę lub do rozgotowania pomidorów. Zdejmij z ognia, dodaj kapustę i dobrze wymieszaj.