Fasolka po bretońsku

Odkryj nasz prosty i niezawodny przepis na fasolkę po bretońsku! To smaczne danie jednogarnkowe jest sycące i proste w przygotowaniu, a jego smak oczaruje każdego smakosza! Sprawdź nasz prosty sposób na fasolkę po bretońsku!

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Fasolę opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na kilkanaście godzin do namoczenia.

  • Po namoczeniu, fasolkę należy ugotować w tej samej wodzie, w miarę potrzeby dolewając wrzątku, tak aby znajdowała się pod wodą.

  • Pokroić boczek I kiełbasę oraz podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.

  • Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić.

  • Do fasolki dodać mąkę, zasmażyć i rozprowadzić w wodzie.

  • Koncentrat pomidorowy połączyć z fasolą, dodać Przyprawę do Dań z Fasoli, cebulę oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Dodać sól i pieprz.

  • Gotować całość przez kilka minut aż fasolka będzie miękka.

  • Fasolkę po bretońsku podawać z pieczywem.

Porady Gotowanie

Nie masz czasu na moczenie fasoli? W ekspresowej wersji przepisu, do przyrządzenia fasolki po bretońsku możesz użyć namoczonej i ugotowanej już fasoli z puszki wraz z zalewą
Fasolka po bretońsku nadaje się zarówno do mrożenia jak i do pasteryzowania w słoikach.