Farszynki to tradycyjne mazurskie kotleciki ziemniaczane z mięsno-jajecznym farszem. Do farszu możemy wykorzystać mięso z rosołu. Podaj farszynki do czerwonego barszczu lub jako samodzielne danie, w towarzystwie surówki ze świeżych warzyw. Przepis opracowała Barbara Bukowska z Banku Żywności w Elblągu, w ramach warsztatów „Kulinarnie mocni".
Do zmielonych ziemniaków, dodaj jaja, mąkę, szczyptę soli, wyrób na jednolite ciasto.
Cebulę pokrój w kostkę podsmaż , następnie zmiel razem z mięsem, ugotowanymi jajami, dopraw do smaku, wymieszaj.
Z ciasta uformuj wałek, pokrój na małe kawałki, uformuj placuszki.
Na każdym placku układaj farsz, zawiń i formuj kotlety.
Smaż na oleju do uzyskania złocistej barwy.
Do farszu użyj pieprzu ziołowego lub ulubionych ziół np. tymianku, cząbru, majeranku czy rozmarynu. Fraszynki będą miały wyjątkowy smak.
---
Dołącz do "Kulinarnie mocnych"! Gotuj smaczne i pełne smaku potrawy z prostych składników. Wypróbuj inne przepisy.