Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Farszynki mazurskie

Farszynki to tradycyjne mazurskie kotleciki ziemniaczane z mięsno-jajecznym farszem. Do farszu możemy wykorzystać mięso z rosołu. Podaj farszynki do czerwonego barszczu lub jako samodzielne danie, w towarzystwie surówki ze świeżych warzyw. Przepis opracowała Barbara Bukowska z Banku Żywności w Elblągu, w ramach warsztatów „Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
40 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania
40 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania
  • Do zmielonych ziemniaków, dodaj jaja, mąkę, szczyptę soli, wyrób na jednolite ciasto.

  • Cebulę pokrój w kostkę podsmaż , następnie zmiel razem z mięsem, ugotowanymi jajami, dopraw do smaku, wymieszaj.

  • Z ciasta uformuj wałek, pokrój na małe kawałki, uformuj placuszki.

  • Na każdym placku układaj farsz, zawiń i formuj kotlety.

  • Smaż na oleju do uzyskania złocistej barwy.

Porady Gotowanie

Do farszu użyj pieprzu ziołowego lub ulubionych ziół np. tymianku, cząbru, majeranku czy rozmarynu. Fraszynki będą miały wyjątkowy smak.

--- 

Dołącz do "Kulinarnie mocnych"! Gotuj smaczne i pełne smaku potrawy z prostych składników. Wypróbuj inne przepisy.

Oceny i komentarze: 0