Z sarniny oraz podanych w nawiasie składników przygotować gulasz.
Następnie garnek z bigosem przykryć i wstawić do piekarnika.
Piec w ten sposób w temperaturze 200 stopni około 1 godziny.
Wołowinę i wieprzowinę pokroić w dużą kostkę.
Masło rozgrzać, pokrojoną cebule krótko podsmażyć z cząstkami jabłek.
Dodać grzyby i dusić je razem z cebulą i jabłkami 5 minut.
Dorzucić pokrojone w kostkę pomidory, poszatkowaną kapustę oraz kapustę kiszoną i dusić kilka minut.
W drugim garnku rozgrzać olej, obsmażyć wołowinę i wieprzowinę, wymieszać z pokrojoną w plasterki kiełbasą.
Dodać gulasz z sarny i wszystko wymieszać razem z kapustą.
Tłuszcz ze smażenia rozprowadzić winem i rosołem, wlać do garnka z mięsem i kapustą.
Dodać wszystkie przyprawy.