Masło utrzyj z cukrem, przyprawą oraz mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj żółtka, wodę i wyrób na jednolite ciasto, Odstaw na 1 godz. do lodówki.
Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia, przełóż z papierem do formy na tartę, przykryj papierem. Obsyp suszoną fasolą. Zapiekaj ok. 20 min w temp 200 stopni. Odkryj 5 min przed końcem pieczenia.
W międzyczasie śliwki włóż do rondelka, dodaj cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem, duś ok .15 min, pod koniec dodaj krem orzechowy, dokładnie wymieszaj.
Białka ubij z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną.
Na upieczony spód ułóż śliwki, posyp orzechami, przykryj ubitymi białkami.
Tartę wstaw do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Zmniejsz temp do ok. 130 stopni i piecz ok. 50 min.