Tarta ze śliwkami i bezą

Przepis przygotowany w ramach programu "Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania 50 min Czas gotowania
30 min Czas przygotowania
50 min Czas gotowania
  • Masło utrzyj z cukrem, przyprawą oraz mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj żółtka, wodę i wyrób na jednolite ciasto, Odstaw na 1 godz. do lodówki.

  • Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia, przełóż z papierem do formy na tartę, przykryj papierem. Obsyp suszoną fasolą. Zapiekaj ok. 20 min w temp 200 stopni. Odkryj 5 min przed końcem pieczenia.

  • W międzyczasie śliwki włóż do rondelka, dodaj cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem, duś ok .15 min, pod koniec dodaj krem orzechowy, dokładnie wymieszaj.

  • Białka ubij z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną.

  • Na upieczony spód ułóż śliwki, posyp orzechami, przykryj ubitymi białkami.

  • Tartę wstaw do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Zmniejsz temp do ok. 130 stopni i piecz ok. 50 min.