Tarta ziemniaczana z boczkiem

Przepis przygotowany w ramach programu "Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
25 min Czas przygotowania 45 min Czas gotowania
25 min Czas przygotowania
45 min Czas gotowania
  • Mąkę posiekaj z masłem, dodaj żółtka, wodę, sól i kminek. Wyrób na jednolite ciasto, Odstaw na 1 godz. do lodówki.

  • Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia, przełóż z papierem do formy na tartę, przykryj papierem. Obsyp suszoną fasolą, zapiekaj ok. 20 min w temp. 195stopni. Odkryj w połowie pieczenia.

  • W międzyczasie gotuj ziemniaki przez 15 min. Następnie odcedź.

  • Boczek podsmaż z cebulą, wymieszaj z ziemniakami i dopraw majerankiem.

  • Ser biały wymieszaj ze śmietaną, jajkami. Dopraw solą i pieprzem.

  • Na cieście ułóż ziemniaki, zalej masą z jaj, sera i śmietany. Piecz w temp. 180 stopni przez około 25 min.

  • Podawaj posypane szczypiorem.