Tarta z szynką i figami

Przepis przygotowany w ramach programu "Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania 25 min Czas gotowania
30 min Czas przygotowania
25 min Czas gotowania
  • Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj żółtka, wodę, sól i rozmaryn. Wyrób na jednolite ciasto. Odstaw na 1 godz. do lodówki.

  • Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia, przełóż z papierem do formy na tartę, przykryj papierem. Obsyp suszoną fasolą, zapiekaj ok. 20 min w temp. 200 stopni. Odkryj 5 min przed końcem.

  • W międzyczasie wymieszaj śmietanę z jajkami, dodaj rozmaryn i dopraw do smaku solą i pieprzem.

  • Na upieczonym spodzie ułóż szynkę. Całość zalej masą z jaj i śmietany. Ułóż figi, połówki orzechów i posyp pokruszonym serem.

  • Piecz 25 min. w temp. 185 stopni.