Tarta z łososiem

Przepis przygotowany w ramach programu "Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
20 min Czas przygotowania 40 min Czas gotowania
20 min Czas przygotowania
40 min Czas gotowania
  • Mąkę posiekaj z masłem, dodaj żółtka, wodę, sól oraz kminek. Wyrób na jednolite ciasto. Odstaw na 1 godz. do lodówki.

  • Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia, przełóż z papierem do formy na tartę, przykryj papierem i obsyp suszoną fasolą. Zapiekaj ok 20 min w temp 195 stopni. Odkryj w połowie pieczenia.

  • W międzyczasie rybę oprósz koperkiem. Wymieszaj śmietanę z jajkami, dopraw do smaku solą i pieprzem.

  • Na cieście ułóż rybę, zalej śmietaną z jajkami.

  • Ułóż cukinię i pomidorki, a następnie wszystko posmaruj olejem/oliwą.

  • Piecz 20 min w temp. 180 stopni.