Tarta z kiełbasą i porem

Przepis przygotowany w ramach programu "Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
20 min Czas przygotowania 40 min Czas gotowania
20 min Czas przygotowania
40 min Czas gotowania
  • Mąkę posiekaj z masłem, dodaj żółtka, wodę, sól i kminek. Wyrób na jednolite ciasto. Odstaw na 1 godz. do lodówki.

  • Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia, przełóż z papierem do formy na tartę. Przykryj papierem, a następnie obsyp suszoną fasolą. Zapiekaj ok. 20 min w temp. 195 stopni. Odkryj w połowie pieczenia.

  • W międzyczasie podsmaż kiełbasę z porem, dopraw majerankiem.

  • Śmietanę wymieszaj z żółtkami, koperkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  • Na cisto wyłóż kiełbasę z porem. Zalej śmietaną z żółtkami i posyp pokruszoną fetą. Piecz 20 min. w 180 stopniach.