Tarta z cukinią i brukselkami

Przepis przygotowany w ramach programu "Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
40 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania
40 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania
  • Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj żółtka, wodę, sól i kminek. Wyrób na jednolite ciasto, Odstaw na 1 godz. do lodówki.

  • Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia, przełóż z papierem do formy na tartę, przykryj papierem. Obsyp suszoną fasolą, zapiekaj ok. 15 min w temp. 200 stopni. Odkryj 5 min przed końcem pieczenia.

  • W międzyczasie cukinie, kurki i brukselki umieść na blaszce do pieczenia. Polej masłem, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i piecz przez 15 min w 185 stopniach.

  • Śmietanę wymieszaj z jajkiem i suszonymi pomidorami.

  • Na upieczonym spodzie ułóż warzywa z kurkami, zalej śmietaną i piecz 25 min w temp. 185 stopni. Przed podaniem posyp orzechami.