Tarta z borowikami

Przepis przygotowany w ramach programu "Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania
30 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania
  • Mąkę posiekaj z masłem, dodaj żółtka, wodę, sól oraz rozmaryn. Wyrób na jednolite ciasto, Odstaw na 1 godz. do lodówki.

  • Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia, przełóż z papierem do formy na tartę, przykryj papierem. Piecz ok. 20 min w temp. 200 stopni, odkryj 5 min przed końcem.

  • W międzyczasie borowiki ułóż na blaszce do pieczenia, posmaruj masłem, oprósz solą i pieprzem. Piecz w piekarniku przez 10 min w temp. 190 stopni.

  • Pora podsmaż na pozostałym maśle.

  • Na upieczony spód pokrusz ser, wyłóż borowiki oraz pora.

  • Piecz 20 min w temp. 190 stopni.