Tarta morelowa

Przepis przygotowany w ramach programu "Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 25 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
25 min Czas gotowania
  • Mąkę, zmielone migdały/orzechy, cukier, cynamon i sól wymieszaj w malakserze. Dodaj masło i wodę, wyrób na jednolite ciasto. Odstaw na ok. godz. do lodówki.

  • Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia, przełóż z papierem do formy na tartę, przykryj papierem. Obsyp suszoną fasolą, zapiekaj ok. 25 min w temp 200 stopni, odkryj 5 min przed końcem pieczenia.

  • W międzyczasie śmietanę ubij z cukrem pudrem.

  • Na upieczony spód wyłóż dżem morelowy, ułóż na nim połówki moreli.

  • Piecz 25 min. w temp.190 stopni.

  • Przed podaniem na tarte wyszprycuj bitą śmietanę .

  • *Przed dodaniem śmietany możesz morele oprószyć brązowym cukrem i lekko skarmelizować palnikiem do kremu brulee.