Tarta "Dary lasu"

Przepis przygotowany w ramach programu "Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
20 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania
20 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania
  • Masło utrzyj z cukrem, mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą i solą. Dodaj żółtka, wodę i wyrób na jednolite ciasto, Odstaw na 1 godz. do lodówki.

  • Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia, przełóż z papierem do formy na tartę, przykryj papierem. Obsyp suszoną fasolą, zapiekaj ok. 20 min w temp 200 stopni, odkryj 5 min przed końcem pieczenia.

  • W międzyczasie ubij śmietanę z cukrem pudrem, dodaj serek mascarpone.

  • Upieczony, wystudzony spód posmaruj kremem orzechowym i posyp orzechami. Wyłóż masę z mascarpone, ułóż owoce.

  • Odstaw do lodówki na 30 min.