0 0 0
image
Oceń

Quiche z porem

Quiche to klasyczne danie kuchni francuskiej. Jego podstawą jest kruche ciasto i masa jajeczna z warzywami. Upiecz quiche z porem na niedzielne śniadanie dla całej rodziny. Quiche na zimno również smakuje wyśmienicie - doskonale sprawdzi się jako drugie śniadanie. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 2-3
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania
  • Na stolnicy posiekaj nożem mąkę, masło i sól. Dodaj jajko i wodę. Ciasto wyrabiaj aż będzie jednolite. Odstaw do lodówki (ciasto przygotuj dzień wcześniej).

  • Jajka wymieszaj ze śmietaną i serem na jednolitą masę. Dopraw czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

  • Rozwałkuj ciasto na stolnicy, wyłóż nim dużą formę do tarty lub tortownicę (wysmarowane masłem) tak aby brzegi były wysokie na ok 3 cm.

  • Ciasto piecz przez 10 min w temperaturze 190 st. Następnie wyłóż na nie podsmażony boczek z porem i zalej przygotowaną wcześniej masą.

  • Piecz 20 min w temperaturze 180 st. Podawaj od razu po upieczeniu.

Porady Gotowanie

Quiche smakuje również wyśmienicie po wystygnięciu jako II śniadanie.

Do nadzienia możesz użyć  ulubionych warzyw i dodatków.

Oceny i komentarze: 0