Do dużej miski wsypać 2/3 mąki, wkruszyć drożdże, dodać cukier, trochę letniego mleka, jaja, sól i roztopiony tłuszcz.
Piec 25-35 minut w temperaturze 190-200 stopni.
Do pizzy podawać czerwone wino.
Robotem powoli wymieszać składniki, następnie dosypać resztę mąki i energicznie zagniatać ciasto aż pojawią się w nim pęcherzyki powietrza.
Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto rozłożyć w natłuszczonej formie lub tortownicy o średniej 30-35 cm i ponownie odstawić na 25 minut do wyrośnięcia.
Ciasto posmarować oliwą, obłożyć plastrami sera.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.
Pokroić na plasterki, rozłożyć na serze.
Posypać solą, pieprzem, oregano.
Z sardeli ułożyć na pomidorach kratkę.