Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
Składniki
Porcja dla: 6
Sposób przygotowania
  • Cebulę posiekać w bardzo drobną kostkę, paprykę oczyścić z pestek i białych błonek, następnie posiekać w drobną kostkę.

  • Na patelni rozgrzać ok. 3 łyżki tłuszczu do smażenia. Usmażyć paprykę i cebulę na mocnym ogniu.

  • Ugotowany i ostudzony makaron wymieszać z gęsta śmietaną, solą i pieprzem. Do patelni z warzywami dodać czosnek i mielone wołowe mięso. Mięso rozdrabniać na patelni widelcem i mieszać od czasu do czasu.

  • Przygotować sos, mieszając jogurt z surowymi jajkami, solą, pieprzem, tartym parmezanem. Do patelni z warzywami i mięsem dodać 125 ml. białego wytrawnego wina i 600g. pomidorów z puszki. Wymieszać całość i dusić na wolnym ogniu przez 15 – 20min.

  • Do makaronu ze śmietaną dodać gałkę muszkatołową i wymieszać dokładnie. Gdy sos pomidorowy z mięsem mielonym będzie gotowy doprawić go solą i pieprzem.

  • Przygotować brytfankę do zapiekania i układać w niej kolejno warstwę makaronu, na to warstwę sosu pomidorowego z mięsem mielonym, znów makaron i znów sos z mięsem. Całość zalać sosem jogurtowym z parmezanem.

  • Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C z termoobiegiem (lub do 200C bez termoobiegu) przez 15 – 20 min.

  • Gotową zapiekankę podawać na stół w brytfance, a aby uzyskać kostki podobne do lazagne, zapiekankę trzeba wystudzić, podzielić na porcje i podgrzać jeszcze raz każdą kostkę na osobnym talerzu.

Oceny i komentarze: 0