Tarta ziemniaczana według naszego przepisu to tradycyjne, swojskie smaki podane na pysznym kruchym cieście. Farsz stanowi idealne połączanie ziemniaków, wędzonego boczku, cebulki, sera białego, kwaśnej śmietany i dymki. O smak i aromat potrawy zatroszczą się nasze przyprawy....
Czytaj więcej
Czytaj mniej
25MIN
Czas przygotowania
45MIN
Czas gotowania
17
LICZBA SKŁADNIKÓW
Liczba porcji: 4
Składniki
- Ciasto
- 300 g mąki pszennnej pełnoziarnistej
- 150 g masła/margaryny/smalcu
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- szczypta Sól morska
- 2 łyżeczki Kminek mielony w torebce
- Nadzienie
- 500 g ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry
- 250 g wędzonego boczku pokrojonego w słupki
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 100 g sera białego
- 100 ml śmietany 30%
- 3 jaja
- 2 łyżki posiekanego szczypioru z dymki
- 2 łyżeczki Majeranek w torebce
- 1 łyżeczka Czosnek granulowany w torebce
- Sól morska
- Pieprz czarny mielony w torebce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)Informacje o wartościach odżywczych wkrótce