Szynka w galarecie to efektowna przystawka podawana z okazji Świąt Wielkanocnych. Możesz podać ją w formie plastrów lub roladek. Wykorzystaj sezonowe warzywa i ulubione przyprawy, aby nadać potrawie nowego smaku.
Zalej żelatynę niewielka ilością wody i pozostaw na kilka minut żeby napęczniała.
Bulion zagotuj, a następnie zdejmij z ognia i dodaj napęczniałą żelatynę, stale mieszając do momentu aż się rozpuści, odstawiamy do ostudzenia.
Do serka dodaj chrzan, musztardę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Odsącz szparagi z zalewy.
Posmaruj każdy plaster szynki serkiem, a następnie ułóż po trzy sztuki szparagów i zwiń.
Tak przygotowana szynkę wyłóż na półmisku i zalej tężejącą galaretą.
Wstaw półmisek do lodówki na minimum 1 godzinę, do całkowitego stężenia.
Niewykorzystane farsz do szynki możesz użyć do dekoracji. Przełóż go do rękawa cukierniczego i dekoruj roladki wyciskając małe rozetki.