Nie musisz zrywać się z łóżka o 4 rano na grzybobranie, aby móc delektować się miską grzybowej czy jajecznicą z grzybami marynowanymi w occie. Jednak warto wstać wcześnie, by kupić w warzywniaku pół kilo grzybów, zakasać rękawy i zabrać się do marynowania! Poniżej znajdziesz bardzo prosty przepis na grzyby marynowane w słoikach. Jeśli czujesz, że grzyby marynowane znikną ze słoików w oka mgnieniu, zwiększ proporcje składników wedle własnego uznania.
Grzyby oczyścić, wrzucić na wrzącą wodę i gotować przez 10 min.
Ostudzić, ułożyć w słoikach i dodać po kawałku cebuli.
Zagotować wodę z octem, solą, cukrem, przyprawami i tak przygotowanym, gorącym roztworem zalać grzyby.
Grzyby powinny być zawsze przykryte zalewą.
Słoje szczelnie zamknąć i pasteryzować.
Komentarze