00 0
image
Oceń

Grzyby marynowane

Nie musisz zrywać się z łóżka o 4 rano na grzybobranie, aby móc delektować się miską grzybowej czy jajecznicą z grzybami marynowanymi w occie. Jednak warto wstać wcześnie, by kupić w warzywniaku pół kilo grzybów, zakasać rękawy i zabrać się do marynowania! Poniżej znajdziesz bardzo prosty przepis na grzyby marynowane w słoikach. Jeśli czujesz, że grzyby marynowane znikną ze słoików w oka mgnieniu, zwiększ proporcje składników wedle własnego uznania.

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Grzyby oczyścić, wrzucić na wrzącą wodę i gotować przez 10 min.

  • Ostudzić, ułożyć w słoikach i dodać po kawałku cebuli.

  • Zagotować wodę z octem, solą, cukrem, przyprawami i tak przygotowanym, gorącym roztworem zalać grzyby.

  • Grzyby powinny być zawsze przykryte zalewą.

  • Słoje szczelnie zamknąć i pasteryzować.

Oceny i komentarze: 0