Grzyby marynowane

Sprawdź nasz sprawdzony i niezawodny przepis na grzyby marynowane. Ten prosty przepis na grzyby leśne w zalewie octowej z dodatkiem przypraw sprawi, że będziesz mógł cieszyć się swoimi zbiorami cały rok. Jeśli akurat masz do dyspozycji więcej grzybów, a podejrzewasz, że grzyby marynowane znikną ze słoików w oka mgnieniu, zwiększ proporcje składników wedle własnego uznania.

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Grzyby oczyścić, wrzucić na wrzącą wodę i gotować przez 10 min.

  • Ostudzić, ułożyć w słoikach i dodać po kawałku cebuli.

  • Zagotować wodę z octem, solą, cukrem, przyprawami i tak przygotowanym, gorącym roztworem zalać grzyby.

  • Grzyby powinny być zawsze przykryte zalewą.

  • Słoje szczelnie zamknąć i pasteryzować.

Porady Gotowanie

Do marynowania najlepiej wybierać grzyby najlepszej jakości: twarde, nierobaczywe i świeże.

Do marynowania najlepiej nadają się małe grzybki takie jak borowiki, podgrzybki, maślaki, kurki, rydze, opieńki i kozaki. Do marynowania możesz użyć jednego lub różnych rodzajów grzybów.