Mięso opłukać, oprószyć solą, majerankiem i ziołami prowansalskimi, zwinąć w roladę, obwiązać nicią, odstawić na 30 min.
Mąkę rozrobić ze śmietaną, dodać do kapusty, osolić.
Pierś wyjąć z sosu, zdjąć nitkę, pokroić na plastry, ułożyć na kapuście.
Rondel wstawić na 10 min do gorącego piekarnika.
Gęś podawać z sosem i ziemniakami.
Kapustę kiszoną zalać w rondlu wodą, gotować 1 godzinę.
Paprykę umyć, oczyścić.
Pomidory sparzyć, obrać.
Paprykę, boczek i pomidory pokroić.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
Mięso zrumienić na tłuszczu, wyjąć.
Na tym samym tłuszczu przesmażyć boczek, cebulę i czosnek, wrzucić paprykę, pomidory i kminek i dusić 5 min.
Włożyć mięso, podlać 1/2 szklanki wody, dusić przez godzinę.