Czosnek obrać i pokroić w słupki.
Nagrzać piekarnik do temperatury 180° C i piec około 1,5 godziny.
Przed końcem pieczenia zdjąć papier i pergamin i przyrumienić lekko wierzch mięsa.
Odstawić w ciepłe miejsce.
Powstały podczas pieczenia sos przelać do garnuszka, wlać 1/3 szklanki zimnej wody wymieszanej z mąką, zagotować i dodać miętę.
Sos podawać osobno w sosjerce.
Jako dodatek do udźca można podać zieloną fasolkę szparagową lub surówkę z marchewki.
Cytrynę sparzyć wrzątkiem, osuszyć i skórkę zetrzeć na tarce.
Tymianek, natkę pietruszki i rozmaryn wymieszać z musztardą, pieprzem, skórką cytrynową, zielem angielskim i solą.
Utrzeć wszystkie składniki na pastę.
Cytrynę okroić z resztek skórki i pokroić w plastry.
Cienkim, ostro zakończonym nożem nakłuć mięso w kilku miejscach, nakłucia napełnić pastą i w każde włożyć kawałek czosnku.
Rozłożyć mięso na dużym naoliwionym pergaminie i posmarować wierzch pozostałym farszem.
Obłożyć plasterkami cytryny i zawinąć w pergamin.
Owinąć drugim nie naoliwionym papierem do pieczenia, zawiązać sznurkiem i włożyć do brytfanny.