Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Souvlaki - szaszłyki mięsne

Souvlaki to popularna grecka potrawa mięsna, serwowana na różne sposoby. Grecy podają ją najczęściej z mięsem wieprzowym lub drobiowym w postaci gyrosa bądź pity. Kamis prezentuje przepis na szaszłyki na grilla z jagnięciny aromatyzowanej czosnkiem, cytryną i oregano. Jagnięce szaszłyki na grilla będą świetnie komponować się z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką.

Składniki
Porcja dla: 4-6 osób
Sposób przygotowania
  • Mięso pokroić w kostkę o boku ok. 3 cm, oprószyć oregano, pieprzem; dużą ilością czosnku; zalać oliwą oraz sokiem z cytryny i odstawić na min. 6 godzin do lodówki.

  • Cebule pokroić w ćwiartki, paprykę i pomidory w kwadraty.

  • Mięso wyjąć z marynaty.

  • Nabijać na szpadki na przemian z warzywami.

  • Ułożyć szaszłyki na rozgrzanym grillu (lub w piekarniku w temp. 250-275°).

  • Opiekać 15 minut kilkakrotnie je obracając.

  • Przyprawić solą podawać z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.

Porady Gotowanie

*nie uwzględniony czas marynowania mięsa

Oceny i komentarze: 0